CBAM Sertifikası (Carbon Border Adjustment Mechanism)
Demirkanat Belgelendirme Hizmeti
CBAM sertifikası ile ilgili yaptığımız çalışmalar ile birlikte ihracatçıların izlemesi gereken yolları anlatacağımız bu blogda Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) ile ilgili belgelendirme süreçlerine yer verilmiştir.
CBAM ülkemizde henüz çok yeni bir konu olsa da Karbon Sınır Ayar Mekanizması anlamına gelir. Avrupa birliği tarafından organize edilen CBAM ihracatçılarımız için ilerleyen yıllarda ülkemizde de ciddi bir konu halini alacaktır. Hatta almaya başlamıştır. Hizmet verdiğimiz demir çelik sektöründeki firmalar ürünlerini ihraç edebilmek için bizlerden CBAM sertifikasını talep etmeye başlamışlardır.
Bu konu değerlendirilmemesi ve aksiyon alınmaması halinde ihracatçıların ihracat sürecini engelleyecek duruma gelmiştir.
CBAM SERTİFİKASI-RAPORU NEDİR?
CBAM Carbon Border Adjustment Mechanism, Sınırda karbon düzenleme sistemi olarak bilinmektedir. Üreticilerin karbon emisyonlarını azaltmak için karbon emisyonlarını takip etmek üzere kurulmuş bir sistemdir. Bu sistem işletmelere karbon emisyonları hakkında veri toplamalarını ve bunu periyodik olarak beyan etmelerini istemektedir. Periyodik süre 3 ay olarak belirlenmiştir.
Bu tarihler;
2024 Q4 -Ekim Kasım Aralık
2025 Q1 -Ocak Şubat Mart
2025 Q2 -Nisan Mayıs Haziran
2025 Q3 -Temmuz Ağustos Eylül
2025 Q4 -Ekim Kasım Aralık
Bu tarih aralıklarını periyodik olarak hesaplayıp, müşteri taleplerinde müşterilerinize iletmeniz gerekmektedir.
CBAM HANGİ SEKTÖRLER İÇİN GEÇERLİDİR?
Karbon sınır ayar mekanizması şuan için belirli sektörler için tanımlanmıştır, ilerleyen zamanlarda bu sektörler güncellenebilecektir,
Şu an için geçerli sektörler;
• Demir Çelik
• Alüminyum
• Gübre
• Çimento
• Elektrik
• Hidrojen
Yani bu sektörlerden birisinde hizmet veriyorsanız ürünlerinizi ihraç etmeden CBAM kayıt ve belgelendirme sürecini yönetiyor olmanız gerekmektedir,
CBAM YETKİLİ KAYDINI NEREDEN OLUŞTURABİLİRİM?
Üreticilerin CBAM sürecini takip edebilmeleri ve yetkili kaydını oluşturabilmeleri için https://customs.ec.europa.eu/taxud/uumds/cas/uumds-wayf/wayf?loginRequestId=ECAS_LR-1345450-3MDZ3aQXnRFx4OXxPizw1oKC90LEUCvRPDhO86bF0857kzzKFl126cUuiAjmfSZr4a1ikU2dYZhZkuPLHw4fcoW-CiDsmZJBYJelAMqBkiGHpC-CEcbynazqyGvLYKor3OdtT47yENKMHPe2ILbzeOFSc3UC80tYqzOVjaPxEHZGxqIucXFWIst7CopADctVzRt3ju linkinden işlem yapabilmektedirler.
CBAM SERTİFİKASI KAÇ GÜNDE ÇIKAR?
Sertifikasyon sürecini etkileyen bazı parametreler bulunmaktadır. Özellikle yukarıda belirttiğimiz sektör bilgisi ve ürününüzün GTIP koduna göre proje bazlı gün vermek daha uygun görülmektedir. Detaylı bilgi için teknik uzmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz. Bağlayıcı olmasa da ortalama on, on beş iş günü içinde süreç tamamlanabilmektedir.
CBAM SERTİFİKA KAPSAMINA GİREN GTİP KODLARI NELERDİR?
Demir çelik, Alüminyum, Gübre, Çimento, Elektrik enerjisi alanında üretim yapan firmaların kapsama giren bazı kodları aşağıdaki gibidir. Daha detaylı bilgi ve Gtip koduna göre kapsam doğrulama için teknik uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
CBAM VERGİSİNİ KİM ÖDER?
CBAM belgesi ve süreci ihracatçıyı değil ithalatçıyı kontrol eden bir mekanizmadır. Bu çalışmalar sonunda karbon vergisini ödeyen ithalatçı firma olacaktır. AB üye ülkeler kendi içinde yaptığı çalışmalarda bu şekilde ilerlenecektir. Peki ülkemizden herhangi bir AB üye ülkesine üretim gerçekleştiyse süreç nasıl ilerleyecek? Bu durumda karbon vergisi Üretici firmaya ait olacaktır.
CBAM BELGESİ ALMAZSAM NE OLUR?
CBAM sertifikası ülkemizde yeni bir konu olsa da üreticiler için olmazsa olmaz hale gelecektir. AB üye ülkelerine yapılacak üretimler için “Karbon Sınır Ayar Mekanizması” sağlanmaz ve ürünleriniz sertifika kapsamına giriyorsa günümüz yaptırım şekli her bir ton karbondioksit başına 100 Euro’dur. Bu rakam değişkenlik gösterebilmektedir.
DEMİRKANAT MÜHENDİSLİK OLARAK BİZ NE YAPIYORUZ?
Demirkanat Mühendislik olarak Ülkemizde üretim faaliyeti gerçekleştiren şirketlerin CBAM “Karbon Sınır Ayar Mekanizması” çalışmamızın sonunda tarafınıza sertifika değil rapor teslim edilir. Excell dosya olarak size teslim edeceğimiz hesaplamaları karşı müşterinize teslim etmeniz ihracat süreçlerinizi ilerletecektir. Karşı müşteriniz kendi ülkesinde ilgili yasal kuruluşlara bu raporları teslim eder ve bu sürecin sonunda vergi bedeli yansıtılır. Bizimle iletişime gecen müşterilerimizden öncelikle ürünlerine ait bazı bilgiler rica ederiz. Bu üretim süreçleri, üretimde kullanılan makineler, üretim prosesleri, satın alma faaliyetleri gibi temel bilgilerdir. Bu bilgiler bize ulaştıktan sonra hizmet bedeli belirlenir. Tarafınıza teklif olarak iletilir. Onaylanması halinde genellikle bir tam gün işletmenizde fiziki olarak gelip raporlama yaparız. Bu işlemler sırasında bizlere bilgi transferinin doğru yapılması önemlidir. Çalışmalarımız sırasına muhasebe, satın alma ve üretime hakim ilgili personellerin bizlere eşlik etmesi önemlidir. Daha fazla bilgi veya hizmet teklifi almak için bize ulaşabilirsiniz.
0 Yorum