11
Mar

CE Belgesi

Demirkanat Belgelendirme Hizmetleri

Bu bloğumuzda şirketinizin CE ürün işaretini kullanabilmesi ve buna sahip olabilmesi için, neler yapması gerektiği, hangi şartlara sahip olması gerektiği, hazırlanması gereken teknik dosya ve hangi yeterlikteki personellere sahip olması gerektiğini açıklayarak aşağıdaki sorulara cevap vereceğiz.

Bu bloktaki adımları izleyerek CE belgesine sahip olmak için neler yapmanız gerektiğini ve işlemlere nereden başlamanız gerektiğini bilmiş olacaksınız.

Öncelikle CE belgesi olarak bildiğimiz konu belgelendirmeden ziyade CE işaretlemeden gelmektedir. Yani yapılan çalışmaların bütününde alacağınız onay ile ürününüze CE işareti iliştirebilir hale gelmiş olursunuz.

Üreticililer Avrupa birliği ve ülkemizde ürünlerini piyasaya sunmak istediğinde CE işaretlemesi yasal bir zorunluluktur.

Peki gelelim ürününüzün CE işareti kapsamına girip girmediğini nasıl kontrol edeceğinize.

CE işareti konusu şirketlerin gönüllülük esasına dayanmamaktadır. Eğer üretimini yapmış olduğunuz son ürün herhangi bir yönetmeliğe kapsamına giriyorsa (Örn: 2006/42/AT Makine emniyet yönetmeliği veya 305/2011/AB Yapı malzemeleri yönetmeliği) ürününüz CE işaretlemesi yasal olarak zorunludur. Eğer ürününüz herhangi bir yönetmelik kapsamına girmiyorsa o zaman CE işareti zorunlu olmayacaktır.

Tüm kontrolleri yaptınız ve CE belgesinin alınması gerektiğine karar verdiniz;

Bu aşamadan sonra ürününüze ait bir teknik doküman/ Teknik dosya hazırlamanız gerekecektir.

Teknik dosya içeriği ile ilgili bilgileri “ CE belgesi Teknik Dosyası Nasıl Hazırlanır” başlıklı bloğumuzu inceleyebilirsiniz.

Teknik dosya hazırlandıktan sonra, ürünün testlerinin belirlenmesi gerekir, ürüne yönelik kullanım ve bakım kılavuzu hazırlayarak ürüne yönelik tüm bilgilerin bu kitapçıkta paylaşılması gerekir. Belirlenen standarda göre LVD test raporu için aksiyon alınır.

Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra CE işaretini içeren etiketin hazırlanması gerekmektedir. Bu etiket formatında asgari olması gereken bilgiler ilgili standardın içerisinde belirtilmektedir.

Genellikle üretici adı, adresi, logosu, modeli ve seri numarası, CE işareti ve üreticinin iletişim bilgileri bulunmaktadır.

Hazırladığınız teknik dokümanı ilgili bakanlığa teslim ederek kayıtlara geçmesi sağlanır. Akabinde 10 yıl süre ile bu dokümanlar saklanır.

Tüm bu süreçlerin sonunda uygunluk beyanını hazırlayarak piyasaya arz edilebilir. Bazı durumlarda onaylanmış kuruluş tarafından bu belge istenebilmektedir.

Peki zorunlu CE işareti olması gereken ürünler nelerdir?

Tıbbi Cihazlar

Asansörler

Kişisel Koruyucu Ekipmanlar

Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar

Elektrikli Cihazlar ve Makinalar

Basınçlı Ekipmanlar

Sıcak Su Kazanları

Oyuncaklar

Tren Yollarında Kullanılan Ekipmanlar

Yapı Malzemeleri

Demirkanat Mühendislik Olarak Biz Ne Yapıyoruz?

Demirkanat Mühendislik olarak 5 yılı aşkın tecrübemiz ile CE işaretinin şirketinize kullanılabilir duruma gelene kadarki süreçte, teknik dosyanın oluşturulması, LVD testlerinin süreç ve uygulama takipleri, CE etiketinin hazırlanması sürecinde danışanlarımıza fayda sağlıyoruz. Tüm soru ve hizmet talepleriniz için bizlere ulaşabilirsiniz.

İletişim Bilgilerinizi Aşağıdaki Formdan Gönderin Biz Sizi Arayalım!