31
Mar

Helal Sertifikası İstanbul (HAK onaylı)

Demirkanat Belgelendirme Hizmeti

Helal Sertifikası- İstanbul (HAK onaylı) başlıklı bu bloğumuzda HELAL sertifikası almak isteyen şirketlerin minimum hangi şartlara sahip olması gerektiği, Helal belgesine sahip olmaları için izlemesi gereken yollar, Hak onaylı belgelendirme süreci, Helal belgelendirme denetimi, dokümantasyonlar, şirket içi uygulamalar, şahit numune testleri gibi maddelere vereceğiz. Ülkemizde gıda üreticileri için zorunlu hale gelen Helal sertifikasını her kapasitedeki işletmeler alabilmektedir.

Gelin ülkemizde Ticaret bakanlığı tarafından koordine edilen ve yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından verilen Helal belgesinin asgari şartlarından bahsedelim.

Öncelikle Helal Sertifikası Nedir? Bunu açıklayalım

Helal sertifikası en basit haliyle; Üretilen bir ürünün ve üretim yönteminin İslami şartlara uygunluğunun onayıdır.

Dünyadaki Müslüman tüketiciler için Helal sertifikasına sahip ürünler hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple üreticilerin Helal sertifika gerekliliklerini işletilebilir hale getirmeleri önem arz etmektedir.

Helal Sertifikası Nasıl Alınır?

Helal sertifikasına sahip olmak isteyen işletmelerin, belgelendirme denetimine girmeden kendi bünyelerinde yapması gereken belirli prosedürler bulunmaktadır. Üretimlere ait dokümantasyon, personel kalifikasyonları, fiziki işletme şartları, tedarikçilerin kontrolü gibi asgari şartların kayıt altına alınmasıyla Helal belgelendirme süreçleri ilerletilmektedir.

Demirkanat olarak işletmenizin Helal belgelendirme sürecini yönetirken standardın istemiş olduğu tüm şatların sağlanması için hizmet veriyoruz. (Eğitim, Dokümantasyon, Uygulama, Sistem Kurulumu)

Helal Belgelendirme Denetimini Kim Yapar?

Helal sertifika denetimini HAK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları yapar. Bu kuruluşlara https://www.hak.gov.tr/akredite-kuruluslar linkinden ulaşabilirsiniz. Helal belgesi almak için başvuru yapan işletmelerin denetim planlaması yapılırken firmanın şube sayısı, vardiya sayısı, çalışan sayısı gibi bazı parametreler değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sonrasında denetimin kaç gün yapılacağı ortaya çıkar. Gün belirlendikten sonra “İslami işler uzmanı ve Teknik denetçi” ile denetim icra edilir.

Helal Sertifikası Kaç Günde Çıkar?

Helal belgesini almak için başvuru yapan firmaların mevcut altyapısı, fiziki şartları, organizasyonel yapısı şube sayısı ve ürün çeşitliliğine göre belge alma süreleri değişkenlik göstermektedir. Ortalama bir süre vermek için, işletmede Helal ile İlgili hiçbir çalışmanın olmadığını varsayarsak 4-6 aylık bir süreçte hazırlıklar tamamlanabilmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

HAK Açılımı Nedir?

“Helal Akreditasyon Kurumu” olarak açılmaktadır. Türkiye ticaret bakanlığı koordinasyonu ile çalışılmaktadır.

Helal Sertifikasını Kimler Alır?

Gıda sektöründe yer alan işletmeler helal sertifikası almalıdır, (Gıda satışı yapanlar, Gıda üreticisi, Gıda ile temas eden ürün üreticileri, Mezbahaneler)

Birkaç örnek verecek olursak;

Yumurta üreticileri, et ve et ürünleri üreticileri, süt ve süt ürünleri üreticileri, tahıl ürünleri üreticileri, meyve ve sebze üreticileri, şeker üreticileri, bal ve çeşitleri üretimi yapanlar, balık ve balık ürünleri, su, kakao ürünleri, çay ürünleri, baharat üreticileri, beslenme amaçlı gıda üreticileri, hazır yemek üreticileri bunlara örnektir.

Demirkanat Olarak İşlemlere Nasıl Başlarız?

Bize başvuran şirketlerin ilk önce ürün çeşitliliği tespit ederiz, Üretmiş olduğunuz ürün bilgileri aldıktan sonra mümkünse fiziki işletme şartlarını ve mevcut dokümantasyon yapısını tespit etmek için işletmeyi ziyaret ederiz. Bu ziyaret sırasında çalışan sayısı, vardiya sayısı, şube sayısı ve üretim yöntemlerini gözlemeleriz. Tüm bu aşamalardan sonra Helal sisteminin kurulması, dokümantasyon yapısının işletemeye göre hazırlanması, üretime ait uygulamaların yapılması, personel temel bilgilendirme eğitimlerinin verilmesi gibi süreçleri yönetiriz. Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra HAK onaylı Helal belgelendirme denetimi organize ederiz.

İstanbul ’da bulunan Beylikdüzü Organize Sanayi, TOBB bis organize sanayi ve teknoloji bölgesi, İMES sanayi sitesi, Esenler sanayi sitesi, İSTEKS dokumacılar sanayi, Dudullu organize sanayi, İstanbul Anadolu Yakası OSB, İkitelli OSB, Tuzla OSB’deki gıda işletmelerinin gerek ihracat gerekse iç piyasada ülkemize ciddi katkılar sağladığının farkındayız. İşletmelerin bu denli katkılarına kayıtsız kalmıyor Helal Sertifika taleplerinde İstanbul firmalarına fayda sağlamaya devam ediyoruz.

Yaptığımız tüm çalışmalar ürünlerinizin bağlı olduğu yönetmelik ve standartlara göre yapılmaktadır.

Daha detaylı bilgi ve hizmet teklifi almak için bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Bilgilerinizi Aşağıdaki Formdan Gönderin Biz Sizi Arayalım!