NDT muayene kaynaklı imalatlarda sıkça kullanılan malzemenin yüzeyinde veya içinde oluşan süreksizliklerin, metale ya da oluşan nihai son ürüne zarar vermeden kontrol edilen, ortaya çıkartılan yöntemdir. Piyasada aktif olarak kullanılan tahribatsız muayeneler şunlardır;
VT – Görsel Muayene Testi
PT – Penetrant Muayene Testi
MT- Manyetik Parçacık Muayene Testi
UT- Ultrasonik ve Kalınlık Ölçümü Muayene Testi
RT- Radyografik Muayene Testi
Bu yöntemleri uygulayacak personeller ilgili standartlarda öngörülmüş eğitim saatlerini tamamlamış ve başarılı olmuş kişilerce yapılmaktadır. Demirkanat Mühendislik olarak biz EN 9712 standardına göre Level II ve Level III sertifikalı kaynak mühendislerimizle sahada kaynaklı imalatların kontrolü ve raporlanması alanında hizmet vermeye devam ediyoruz.
Peki gelin biraz bu 5 muayene yöntemlerinden bahsedelim;
Nedir bu (VT,PT,MT,UT,RT) test yöntemlerinin detayları?
VT – Görsel Muayene Testi
NDT muayenelerinde maliyet olarak en uygun ve süre anlamında da en hızlı kontrol edilip raporlanabilen yöntemdir. Bir sonraki muayene yöntemine geçmeden mutlaka uygulanması gereken kontrol yöntemidir. VT den geçmediyse PT ya da MT uygulanmamalıdır. Çıplak gözle yapılan muayene yöntemidir. Bu testi yapan uzmanlar yapılan kaynakları daha detaylı inceleyebilmek için genellikle büyüteç., el feneri, ayna gibi armatürler kullanırlar. Testi yapan personelin tecrübeli olması ciddi avantajdır. Bu testin tek dezavantajı sadece yüzeyin açık olduğu alanlarında hatalar tespit edilebilir. Kullanılan ekipmanlar makul fiyattadır.
PT – Penetrant Muayene Testi
Bu test yine kaynaklarda yüzey hatalarını tespit etmenin bir başka yöntemidir. Tespit edilmesi talep edilen kaynak bölgelerinin yüzeye açık olması beklenir. Ön temizlik önemlidir. Parça ya da kalıntı bırakan kumaş parçaları ile temizlik tavsiye edilmez. Uygulama sırasında 3 adet sıvı kullanılır. Piyasada bu sıvıların farklı markaları bulunmaktadır. EN 3452-1 standardına bu sıvılar için tipler tanımlanmıştır.
İlk önce yüzey temizliği yapılır,
Penetrant sıvısı uygulanır,
15-20 dakika beklenir, ara temizlik yapılır,
Geliştirici uygulanır,
Tüm bu süreçlerin sonunda değerlendirme yapılır, tamir gerekiyorsa bunu içeren bir rapor hazırlanır, kaynak uygunsa uygun olduğuna yönelik rapor hazırlanarak süreç tamamlanır.
MT- Manyetik Parçacık Muayene Testi
MT testi yüzeye açık veya yüzeyin altında gerçekleşen kaynak hatalarını, süreksizliklerinin tespit etmek için kullanılır. Kullanılan makine ekipman ile malzeme yüzeyine manyetik akım uygulanması ile manyetik dalgalarının malzeme yüzeyine gelerek hatayı tespit etmemize yardımcı olur. Bu testi gerçekleştirebilmek için test edilecek parçanın mıknatıslanabilir olması önemlidir. Paslanmaz yada kompozit malzemelerde uygulanamaz.
UT- Ultrasonik ve Kalınlık Ölçümü Muayene Testi
UT testi ciddi tecrübe isteyen bir test yöntemidir. Kullanılan ekipmanı bilmek ve yorumlamak esasına dayanır. Malzemeye yüksek frekanslı ses dalgaları göndererek geri yansıması sistemi ile çalışır. Kullanılan ekipmanın probları bulunur. Test edilecek parçanın açısına göre kullanılır. Malzemeye gönderilen ses dalgaları zayıf ise o bölgede hata olduğu tespit edilir. Cihaz ekranında hatanın tam konumu ortaya çıkartılır. Bu yöntem ile kaynak dikişi, dövme malzemeler, döküm malzemeler, test edilebilmektedir. Ekipmanlarının pahalı olması sebebiyle diğer yöntemlere göre daha yetkin ve profesyonel firmalarda bulunur.
RT- Radyografik Muayene Testi
RT test yöntemi X ışınlarını kullanarak malzemenin iç görüntüsünü film üzerine aktararak görülmesi sistemi ile çalışır. Test edilecek malzemenin ışınlar vasıtası ile içine ulaşarak parça üzerindeki süreksizlikleri tespit eder.
NDT muayene hizmetleri ile ilgili 7 yılı aşkın saha tecrübesiyle Demirkanat hatalı malzeme, tamir edilmiş malzeme, kaynaktaki süreksizlik gibi alanlarda oldukça malzeme görüş, tanımlamış yetkin kaynak mühendisleriyle işletmelere hizmet vermeye devam etmektedir.
0 Yorum