13
Eyl

PQR Raporu İstanbul

Demirkanat Belgelendirme Hizmeti

PQR raporu İstanbul. Pqr raporunun hazırlanması kapsamında Demirkanat Mühendislik olarak, kaynak mühendisliği, PQR testi, WQT belgelendirme, WPS hazırlama hizmetlerinde işletmelerin kalitesini ve güvenilirliğini en üst düzeye çıkarmak için bir dizi kalite kontrol prosedürleri uyguluyoruz. Bu prosedürlerden biri de Procedure Qualification Record (PQR) testidir. PQR testi, kaynak işleminin ve malzemelerin kalitesini doğrulamak ve sertifikalandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu blogda, PQR testinin ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve Demirkanat Mühendislik olarak PQR testlerini nasıl uyguladığımızı daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Bu blog sonunda PQR standartları, PQR hazırlanışı, PQR testleri, PQR onayı veren firmalar, PQR test parça ölçülerini tespit etmiş olacaksınız.

PQR Nedir?

PQR, Procedure Qualification Record’ın kısaltmasıdır ve kaynak işlemi için belirli bir prosedürün kalitesini ve uygunluğunu belgelemek için kullanılır. PQR, kaynak işlemini uygulayan personelin işi doğru bir şekilde yaptığını ve kullanılan malzemenin gereksinimlere uygun olduğunu doğrulamak için bir kanıt sağlar. Bu, son ürünün dayanıklılığını ve güvenilirliğini artırırken iş güvenliği standartlarını da karşılar. PQR raporu firma hayatı boyunca kullanabilmektedir. Kaynak yöntemi, kaynak pozisyonu, kaynaklı parçanın malzeme kalitesi ve kapsam aralıkları değişmediği müddetçe yenileme yapılmaz.

PQR Testinin Önemi

PQR testi, kaynak işleminin ve malzemenin aşağıdaki önemli alanlarda uygunluğunu değerlendirir:

  1. Kaynak İşlemi Kalitesi: PQR testi, kaynak işleminin kalitesini değerlendirir. Bu, malzemelerin birleştirilmesi, kaynak derinliği ve kaynak penetrasyonu gibi faktörleri içerir. Uygun olmayan parçalar, testten geçemeyeceği için PQR raporu hazırlanamaz.
  2. Malzeme Uygunluğu: Kullanılan kaynak yöntemi malzemelerin, belirli bir uygulama için uygunluğunu doğrular.
  3. Sıcaklık Toleransı: PQR testi, kaynak işleminin belirli sıcaklık koşullarında nasıl tepki verdiğini değerlendirir. Bu, işlem sırasında malzemenin istenen özelliklerini koruyup korumadığını belirlemek için önemlidir.
  4. Dayanıklılık ve Güvenilirlik: PQR testi, kaynak işlemi sonucu oluşturulan birleşimlerin, belirli stres koşullarına karşı dayanıklılığını değerlendirir.

PQR testi, kaynak işlemi sırasında potansiyel hataları ve sorunları tanımlamak için önemli bir araçtır ve son ürünün güvenilirliğini artırır. PQR testi işletmenin yaptığı veya yapacağı projenin kaynak yöntem onayıdır. Belirtilen kaynak yöntemi, kaynak pozisyonu, kaynak birleştirme şekli, gibi veriler kayıt altına alınır ve işletme bu belirtilen parametrelerde yöntem onayı alır.

Demirkanat Mühendislik ve PQR Testleri

Demirkanat Mühendislik olarak, PQR testlerini uygularken yüksek kalite standartlarını benimsemekteyiz. İşte Demirkanat Mühendislik olarak PQR testlerini uygularken takip ettiğimiz adımlar:

  1. Kaynak Prosedürünün Belirlenmesi: İlk adım, belirli bir kaynak prosedürünün belirlenmesidir. Bu prosedür, kaynak işlemi için adımları, kullanılacak malzemeyi ve işlem parametrelerini içerir.
  2. Numune parçaların hazırlanması: Belirlenen kaynak prosedürüne göre örnek kaynaklı birleşimler üretilir. Bu birleşimler, PQR testinin yapılacağı numune parçalardır.
  3. Kaynak İşlemi Uygulanması: Örnek kaynaklı birleşimler, belirlenen kaynak prosedürüne göre kaynak işlemine tabi tutulur.
  4. Testlerin Uygulanması: PQR testleri, kaynak işlemi sonucu oluşan birleşimler üzerinde çeşitli testlerin yapılmasını içerir. Bu testler, kaynak penetrasyonunu, çatlakları, malzeme özelliklerini ve dayanıklılığı değerlendirmek için yapılır. Parça kalınlığı ve kalitesine göre tahribatlı ve tahribatsız testler yapılır. Testten geçen parçalar için PQR raporu hazırlanır.
  5. Sonuçların Değerlendirilmesi: Test sonuçları, belirli bir kaynak prosedürünün başarıyla uygulandığını doğrulamak için değerlendirilir. Eğer sonuçlar gereksinimlere uygunsa, PQR onaylanır.
  6. Belgelendirme ve Raporlama: Onaylanan PQR test sonuçları belgelendirilir ve kaynak işlemi için kaynak prosedürü belgesi (WPS) oluşturulur. Bu belge, son ürün kaynak işlemlerinde kullanılır.

PQR testleri, kaynak işleminin güvenilirliğini ve kalitesini belgelemek için kritik bir araçtır ve endüstri standartlarına uygunluğunun kanıtlanması için gereklidir

Pqr raporunu nereden alınır?

PQR raporu ve tahribatlı tahribatsız testlerin uygulaması TS EN ISO/IEC 17020:2012 akreditasyon sertifikasına sahip belgelendirme kuruluşlarınca yapılmaktadır.

PQR raporu hangi standarda göre hazırlanır?  

Çelik ve Alüminyum gibi malzeme gruplarına göre farklı standartlar bulunmaktadır.

Örneğin;

S355 J2+N malzeme TS EN 15614-1 standardına göre raporlanırken,

6061T6 malzeme TS EN 15614-2 standardına göre rapor edilmektedir,

PQR Raporu kaç günde çıkar?

Numune parçanın kaynaklı birleşimi tamamlandıktan sonra sonra sekiz, on iş günü içerisinde rapor teslim edilmektedir.

PQR test parça ölçüsü nedir?

PQR testi için hazırlanacak parçaların test ölçüleri standart ve test uygulaması nezdinde önemlidir.

Köşe, alın, boru gibi birleştirme türlerine göre ölçüler farklılık göstermektedir.

Alın ve Köşe birleştirmeleri için 150×300 mm olarak parça hazırlanması gerekir. 

Demirkanat Mühendislik olarak biz ne yapıyoruz?

Demirkanat Mühendislik olarak on yılı aşkın saha tecrübemizle PQR testi ve raporun hazırlanması alanında hizmet veriyoruz. Öncelikle kaynak yöntemi, birleştirme tipi ve malzeme bilgisi bize ulaştıktan sonra tarafınıza yapılacak testler ve süreçler ile ilgili ön bilgi veririz.

Bu aşamadan sonra hizmet almak isteyen işletmeler için numune hazır olunca Pqr testine eşik etmek için işletmenizi ziyaret ederiz, test sırasında gerekli kayıtları alırız, numune parçaları tahribatlı-tahribatsız testlere tabii tutarız,

Testten geçen parçalar için PQR raporunu hazırlarız, tüm Türkiye başta olmak üzere İstanbul’da bulunan Beylikdüzü Organize Sanayi, Kimya sanayicileri organize sanayi, TOBB bis organize sanayi ve teknoloji bölgesi, İMES sanayi sitesi, Deri organize sanayi, Esenler sanayi sitesi, İSTEKS dokumacılar sanayi, Dudullu organize sanayi, İstanbul Anadolu Yakası OSB, İkitelli OSB, Tuzla OSB’deki işletmelere PQR (Kaynak Onayı) süreçlerinde fayda sağlamaya devam ediyoruz.

Daha detaylı bilgi ve hizmet teklifi için bize ulaşabilirsiniz .

İletişim Bilgilerinizi Aşağıdaki Formdan Gönderin Biz Sizi Arayalım!